Balansverslag

Balansverslag 2014-2015

Het was een interessant schooljaar, qua boeken die we moesten lezen. De boeken waren dit jaar eens echte literatuur, boeken zoals de "Helaasheid der dingen", "Post voor mevrouw Bromley" en "Leven van Pi". Andere boeken dan ik gewend was. Toch kan ik wel zeggen dat ik ervan genoten heb, en dat mijn literaire horizon breder is geworden.

Toen ik de 'Helaasheid der dingen' uit had gelezen, was ik laaiend enthousiast. Het boek was op een manier geschreven die mij erg aansprak en de passages vond ik allen heel leuk. Deze eerste kennismaking viel goed in de smaak, ik keek al uit naar het volgende boek. De 'Helaasheid der dingen' heeft mijn visie op boeken niet heel erg verandert. Ik sta nu wel meer open voor andere literatuur, met het idee dat niet alle literatuur saai hoeft te zijn.

'Post voor mevrouw Bromley' was het dipje van het jaar. Het boek heb ik zonder problemen uitgelezen, maar het boek was volgens mij wel een stuk minder interessant dan de 'Helaasheid der dingen' was. Het gebruik van taal sprak me minder aan en het oneindige gebazel van hoofdpersonage John begon me tegen het eind van het boek de keel uit te hangen. Wat romantiek is altijd leuk, maar dit ging me toch wat te ver. Zo is het verhaal van Stefan Brijs me niet bijgebleven als een heel goed boek. Het voelt meer als een meer uitgebreide, diepgaande roman dan als vernieuwende of diepgaande literatuur.

Als laatste moesten wij 'Het leven van Pi' lezen. Wat toevallig is aangezien ik de zomervakantie voor het vijfde middelbaar al van plan was het boek te lezen, wat er uiteindelijk toen niet van gekomen is. Ik had de film al gezien toen ik aan het boek begon, dus helaas wist ik al wat er ging gebeuren (persoonlijk ben ik een voorstander van eerst het boek te lezen, daarna de film te kijken). Toch was het lezen van het boek een geheel andere ervaring dan het kijken van de film, bv. de uitleg die in het boek wordt gegeven over zoölogie en theologie, achtergrondverhalen die niet zijn verfilmd of verandert zijn in de film of gewoon gebruik van woorden, wat een boek sowieso onderscheid van een film. 'Het leven van Pi' lezen is daarom niet saai geweest, het was een mooi en wederom interessant boek, ik heb ervan genoten.

Hoe ben ik nu gegroeid of veranderd door deze boeken? Ik heb ontdekt wat het nu echt betekend, literatuur. De thema's die aan bod komen in de 'Helaasheid der dingen', die overal terugkomen. Hoe de titel overal terug te vinden is. Ook het verhaal van Yann Martel, die jaren in India gewoond heeft speciaal om één boek te schrijven. Om één boek te schrijven dat "je in God doet geloven". De besprekingen die wij over deze boeken gedaan hebben, zijn duidelijk wat anders dan de boekbesprekingen die we een paar jaar terug moesten maken.

Ik kijk uit naar de boeken die we volgend jaar moeten lezen, ik heb een proefje gehad van literatuur en het bevalt me wel!

Een balansverslag door Bob Mutsaerts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten